duktigaflickan

Ludde Modig

Kategori: Tankar

Ända sedan min son var ca ett år har han tyckt mycket om att titta i böcker och vill gärna att vi läser för honom. Det är supermysigt att sitta med honom i knät och läsa en spännande bok eller ligga i sängen och läsa godnattsaga precis innan ögonlocken sluts. Böcker kan ju också vara väldigt bildande och utvecklande på många sätt och vis så är glad att han gillar det. Dock tror jag att många böcker skulle åka ut om man började granska dem lite mer kritiskt och tänka på vad de säger och lär våra barn.

Vi har många böcker som vi har sedan jag var liten eller som vi ärvt av någon annan så vi har inte köpt så jättemånga själva. Nyligen tog jag upp en ny bok ur en boklåda nere i källaren, brukar ta upp nya då och då och det är alltid lika kul. Men direkt när jag läste denna bok blev jag lite illa till mods och gillade inte riktigt det jag läste... Sonen älskade den såklart så det blev lite motstridiga känslor.

Hur som helst, vill fasen varna för denna bok alltså. Den är från 1980 och av Walt Disney och heter Ludde Modig, tror det är en serie böcker så finns säkert fler.. men just denna handlar om när Luddes (Lady och Lufsens valp)  tre systrar blir kidnappade av hundtjuvar. Så vad är felet med boken.

Ja läs och bedöm själva:

* I boken beskrivs flickvalparna som "lika stillsamma och söta som sin mamma, de trivs med att ligga och snusa i sin korg i köket..... skäller tyst och fint.... leker stillsamt.... går sakta och försiktigt"

* Pojkvalpen, som för övrigt är den enda valpen som benämns med ett namn - Ludde - beskrivs som "tycker om att leka och stoja... rusar runt och jagar nånting.... olydig... tar för sig & springer iväg för sig själv... klok... m.m."

* Flickvalparna framställs som offer, då de blir tillfångatagna men blir såklart räddade av Ludde Modig, som alltså framställs som hjälte. Han tar hem valparna och avslutningsvis beskrivs som "fastän Ludde var en riktigt vildbasare så var han både klok och duktig. Luddes systrar visste hur modig han varit och såg på honom med beundrande blickar."
 

Ja vad säger man, 1980, det var liksom inte SÅ längesen... och vi läser den dessutom än (inte jag något mer).
Men manligt & kvinnligt, det är väl bara gener och biologi va?!

Ludde modig av Walt Disney

Kommentarer

  • Sarah säger:

    Det kommer nog komma ut nya böcker med figurer som ser likadana ut & sen kallas de "hen" allihopa och inte vid namn så får dessa små ynglingar som föds på 2000-talet vara mer förvirrade & försöka hitta vem de själva är!

    2012-03-16 | 08:03:55
    Bloggadress: http://asterisco.blogg.se/
  • Amanda säger:

    Fast jag håller inte med. Får inte pojkar vara modiga? Ska de i dagsläget sluta framstå som det bara för att genusdebatten gått alldeles för långt? Det finns pojkar som är modiga och flickor som är lugna och försynta precis som att det finns flickor som är modiga och pojkar som är lugna och försynta. Jag tror att barnen blir som föräldrarna fostrar och lär dem, inte för hur en bok är, jag tror på mångfald och skulle absolut kunna tänka mig att läsa boken för mina barn. Att uppfostra ett barn till ett stort frågetecken för att barnet sedan ska välja själv vem han är, vill vara och ska bli, VAD han är, vad han vill vara och vad han ska bli, tror jag inte på. Min son tex är född till pojke med sins egenskaper och vi kommer att fostra honom till att bli en man liksom vår dotter kommer att fostras till att bli kvinna. Sen har det inget att göra med om hon/han är modig, modig eller försynt är bara en egenskap som vem som helst kan ha och i detta fall var det just Ludde som (tyvärr) råkade vara den modiga, stackarn, och skit får han för det. Det är snacka om feminism. (Inte anklagelse mot dig, utan mer att det är såhär debatten går och jag upplever att det är feminism...) Vi ska låta männen fåvara det som de är och intr trycka ner dem, liksom vi ska få vara kvinnor. Jag är stolt över att min man faktiskt är en MODIG man som skulle backa upp sin familj i vått och torrt, som skulle slå ner banditer och bakbinda tjuvar. Thats my man! Why not liksom?

    Och ja, manligt och kvinnligt, det ligger nog en hel del biologi och gener i det, men vi gör allt för att förinta det, det ska bli intressant att se vart det bär hän om några decennier, vi kanske kommer ångra oss för att vi gör sånt övergrepp på naturen.

    2012-03-16 | 08:43:06
    Bloggadress: http://lifestyleblogs.se/hilleviamanda
  • duktigaflickan säger:

    Antar att ni (och framför allt du Amanda) tolkar in en hel del annat i det jag skrev och tar fram åsikter som berör annat än det jag faktiskt skriver om i texten. Det är väl såhär det är att ha en blogg, att människor läser och tolkar på sina egna sätt, utifrån sina tidigare erfarenheter.. men, vill ändå poängtera lite här vart jag står och jag vill definitivt inte att vi ska kallas för hen eller att alla flickor och pojkar ska vara likadana osv. Jag är tillsammans med en man som är extremt typiskt den manliga stereotypen och har en son som är väldigt "typiskt" pojkig... och det är absolut inget jag inte vill ha eller "anklagar" dem för.

    Jag tror också på mångfald, men om man öppnar sina ögon och ser sig omkring tycker jag inte att det är så mycket mångfald just vad gäller detta - det skulle ju vara väldigt roligt om det fanns lika många böcker, filmer etc. där tjejer framställdes som hjältar, vilda, modiga osv. som killar och män gör... där undrar jag - varför inte? Skulle det förinta manligt och kvinnligt?

    Att man på allvar kan tro att detta inte påverkar hur stereotyperna för våra olika kön utformas och att våra barn socialiseras in i dem, och däremd istället tror att det endast handlar om vår egen spcifika fostran, biologi och gener, det gör mig faktiskt lite chockad. Vi är alla en produkt av det samhälle vi lever i, det går inte att blunda för. Ikväll ska jag läsa någon bok där tjejen är stark och hjälte och inte offer och blir räddad, omhändertagen eller friad till... eller vänta, det fanns visst inte nån i våran hylla.. nej just det, flickor är ju flickor och pojkar är pojkar. Grr..



    Ingen ska sluta framstå som något alls p g a sin kön, men alla ska ha "rätten" att vara precis som de är - utan att tilldelas specifika egenskaper enbart p g a sitt kön.

    2012-03-16 | 09:11:02
  • Amanda säger:

    Yes! Det är så det är att ha en blogg=). Jag utgick ifrån det jag läste men har inte några erfarenheter direkt så mer än att man är omringad av debatten=).



    "Att man på allvar kan tro att detta inte påverkar hur stereotyperna för våra olika kön utformas och att våra barn socialiseras in i dem, och däremd istället tror att det endast handlar om vår egen spcifika fostran, biologi och gener, det gör mig faktiskt lite chockad. Vi är alla en produkt av det samhälle vi lever i, det går inte att blunda för."



    Här vill jag förtydliga att jag skrev att det ligger en VISS DEL i biologin och gener men att vi för övrigt är en produkt av samhället givetvis, något annat har jag inte skrivit. Men du kanske syftade till någon annan? Men att bara tro det ena eller andra, ja det finns det säkert de som gör också och då missar man ju också en stor bit. Jag menar, vad har generna annars för roll, liksom biologin? Och egenskaper är inget jag tror att man SKA tilldelas, egenskaper är det sdom är nedlagt i människan som gör den till just den personen. (Det tror jag iaf). Jag skulle aldrig påtvinga en egenskap hs mina barn som jag tycker att hon eller han ska ha eller som jag anser saknas, de har de egenskaper de har och jag vill göra så lite jag kan för att ändra på mina barn, snarare uppmuntra de goda sidor och egenskaper de har.

    2012-03-16 | 10:00:03
    Bloggadress: http://lifestyleblogs.se/hilleviamanda
  • duktigaflickan säger:

    Som svar på din fråga, "man" syftar till alla de som tror det... Intressant med ditt synsätt på egenskaper,är du alltså av åsikten att vi aldrig "tilldelas" några,utan har alla egenskaper i vår person när vi föds, eller fritt väljer de själva?! Och vem är Det som avgör vilka som är de goda egenskaperna som ska uppmuntras,är Det vi som föräldrar?! Och varifrån får vi denna info...och är de isåfall desamma hos söner som döttrar!?!

    När jag skriver att vi tilldelas egenskaper handlar det om att samhället tilldelar egenskaper,inte att jag påtvingar min son något. MEn det är ju vi som väljer t ex vilka böcker vi läser för barnen o genom att mata sina barn med litteratur som denna tror jag enbart att vi upprätthåller stereotyper som jag inte tror gynnar varken flickors/kvinnors eller pojkars/mäns utveckling.

    2012-03-16 | 11:30:29
  • Anonym säger:

    Jag tror att mina åsikter och trosuppfattningar skiljer sig lite från andras men kort sagt för att inte gå in djupare så tror jag att det finns vissa ordningar och ramar som är sunda som vi upproriska människor bör hålla oSs inom men jag tror ju som tidigare sagt på skapelsen.. Jag menar hej stenålder men det verkar vettigt i mina öron. Därav min uppfattning kring gener och biologins inverkAn på oss och där sätter nog jag punkt. :)

    2012-03-16 | 14:53:03
  • duktigaflickan säger:

    hihi det är väl inte stenålder, har flera vänner som delar din tro.. Jag tror också att människan behöver vissa ordningar och ramar, men kanske är vi´av olika åsikt vilka av dom som behövs och är sunda :) men, det är ju det som är roligt, att vi alla tänker o tycker på våra alldeles egna sätt :)

    2012-03-16 | 16:17:01
  • Sarah säger:

    Hehe, det är ju det som är kul att ha blogg J för då får man upp lite debatter, men kan du inte svara på min sida? :P glömmer ju bort att gå in och läsa kommentarer igen efteersom jag är van att man kommenterar på varandras! Btw , så tolkade jag det så som jag kommentera pga. allt hysteri kring hen & sånt skit! :P

    2012-03-17 | 10:16:27
    Bloggadress: http://asterisco.blogg.se/
  • Linda Carlsson säger:

    hej Johanna! förstår din upprördhet. bara tröttsamt o stereotypt det du citerar. tack o lov finns det en hel del barnlitteratur nu för tiden som är feministisk, genusmedveten o mångfaldsinriktad. har läst om sk märkningar, a la svanen/ eco, för att lätt hitta rätt om man är intresserad =) KRAM!

    2012-03-18 | 18:37:18
  • duktigaflickan säger:

    spännande Linda, det visste jag inte, måste kollas upp - intressant :-)

    2012-03-18 | 18:42:51

Kommentera inlägget här: